Coronabloggen

Kundinloggning

Corona Bloggen Företag 

Vad gör andra företag i Coronatiderna. Vår VD Stefan bloggar om Nya Ekonomikompetens, Karlstad Business Center och en del information och fakta företagen tar del av från alla kunder.Inlägg #12 Äntligen!

"Antligen!!" som han sa Gert Fylking, sker det något som vi både kan och skall tolka positivt när det gäller det här eländiga viruset Covid-19.


Regeringen har låtit meddela att resor i Sverige får ske sommaren 2020 under förutsättning att man inte har några symptom av viruset. Och bokningen för Gotlandsfärjor kraschade nästan direkt av överbelastning.


Förutom att det är ett tydligt tecken på att vi är på rätt väg, är det förstås ett mycket välkommet

besked för många inom besöksnäringen. Som är helt beroende av att vi inte 'bara' stannar på hemmaplan i Sverige utan även rör oss från vårt hem. För det blir förstås fler hotellnätter och restaurangbesök etc. om vi inte är på hemmaplan hela sommaren.


Vad ligger bakom beslutet då?
I Indien har man nyss beslutat att häva mycket av restriktionerna kring corona. Inte för att pandemin börjar avta, snarare tvärtom, utan av ekonomiska skäl. Det är helt enkelt dyrare att stoppa samhällets naturliga aktiviteter än att spara människoliv. Låt oss hoppas att regering och hälsomyndigheter här i Sverige inte har samma utgångspunkt för beslutet om resetillstånd!


Det är förstås inte heller många som tror. Istället har det sannolikt att göra med att kurvorna över antal avlidna tydligt går ner parallellt med att vår huvudstad, där det flesta invånare bor och lever, nu bedöms ha relativt hög grad av immunitet mot viruset. Om man bortser från våra äldre +70-åringar. De får nämligen fortsätta anpassa sig till en situation präglad av karantän.


Vi och dom
Eftersom pandemin fortfarande existerar och dessutom, generellt, är farligare för oss människor ju äldre vi är (plus då farligare även för vissa andra riskgrupper), innebär det att väldigt många i Sverige ändå måste vara klart på sin vakt sommaren 2020.


Men om man t.ex. bor i villa, har sommarhus eller råd att hyra sommarstuga en vecka har man förstås större möjlighet till rörelsefrihet än om man bor i lägenhet och dessutom har det knapert.

Detsamma gäller många människor med båt, som spelar golf eller har möjlighet att åka iväg och vandra lite avskilt. Inom de grupperna syns redan nu många av våra +70-äldre som aktiva. Det ger en frihet som andra +70-personer tyvärr bara kan dröma om sommaren 2020.


Vad kan du göra för dina släktingar
Jag har själv en mor som definitivt hör till +70-gruppen. Min mor är 92 år. Hon bor visserligen i villa och varje gång jag pratar med henne påpekar hon hur tacksam hon är att hon inte bor på ett äldreboende - "det vore ju livsfarligt".


Min mor är, högst berättigat, rädd för att få Covid-19. Därför vill hon inte lämna sitt hus och sin trädgård. Hon släpper heller ingen innanför dörren och kommer så inte att göra innan corona är borta som hon säger. Hon hör illa. Så när jag och mina barn är på besök i trädgården och för säkerhets skull hela tiden håller ett avstånd på 3-4 meter, får vi skrika. Och det är klart att det tär på tålamodet efter ett par timmar att hålla på och säga samma saker 5-6 gånger med så hög stämma.


Inte desto mindre kommer vi att fortsätta åka till min mor åtminstone veckovis. För att träffa mig och barnbarn är ett av få glädjeämnen hon har nu under corona. Jo, hon har även sina älskade flyglar som hon spelar på 3-4 timmar per dag. Men det är besöken i trädgården hon ser fram mot allra mest. Och även om hon inte får krama sina barnbarn fotar hon dem. Vid varje besök. Då kan hon, som hon säger varje gång, sitta och titta på korten under veckan och glädja sig åt att vi snart kommer på besök igen. Och då känns även coronatiden lite mer uthärdlig.


Jag vill skicka med dig som läser det här en sak: Tänk på dina nära och kära lite extra denna märkliga sommar 2020. Ägna dem din tid.


Tillsammans kommer vi att besegra Covid-19!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Önskar dig en riktigt bra vecka nu när sommaren 2020 faktiskt är här! [2020-06-08]


Inlägg #11 Positivt med corona?

Innan jag återknyter till rubriken vill jag börja i andra änden. För självklart finns det mycket som är väldigt negativt med corona. Absolut.


Vi läser om det dagligen i våra dagstidningar, vi hör om det på radion, vi pratar om det med både affärsvänner såväl som i familjen.


Och är det något alla verkar överens om så är det att vi tröttnat på nuvarande begränsningar. För länge sedan! När det t.o.m. nu verkar som delar av Sverige är på väg in i den värsta fasen.


Hur jag brukar se det
Jag brukar, ofta omedvetet, komma på mig själv med tankar om vad som faktiskt hade kunnat vara ännu värre när jag hamnar i jobbiga situationer. Lite som för att få distans, peppa mig själv och ändå inse att livet är ganska bra.


Jag hade för länge sedan ett jobb där jag hade ont i magen varje söndag inför måndagarna - men det var ju i alla fall bara en dag i veckan jag hade ont i magen. Det kunde varit mycket värre, tänkte jag.

Jag har skadate mig och hade riktigt ont - men det var ju i alla fall inte ett av mina barn som skadat sig. Det kunde varit mycket värre, tänkte jag.


Jag blev fult 'huggen i ryggen' av närmsta medarbetaren på mitt förra företag - men det visade sig inte vara mig hen hade skadat värst. Det kunde varit mycket värre, tänkte jag.


Vi kan inte träffa våra +70 släktingar som vanligt pga corona - men tänk om det hade varit våra barn som var i högriskzonen. Det kunde varit mycket värre...


Inget ont som inte...
...har något gott med sig, heter det ju. Men finns det då något positivt med corona och allt det vi nu går igenom?


Personligen tycker jag att det är jätteskönt att "alla" i affärslivet nu är inriktade på videomöten som förstahandsval. Det sparar tid och minskar resandet. Och är mer effektivt.


Tack vare corona möter jag företagare som använder sin kreativitet och skapar nya möjligheter. Möjligheter som i flera fall verkar bli hållbara. Det är både spännande att följa och dem väldigt väl unt.


Jag tillbringar mer tid ute i naturen än vad jag hade gjort om inte corona fanns. Dessutom med min familj. Jag njuter också av mindre trafik i stan plus att det blivit mycket enklare att få parkering.

Jag upplever att vi i mycket högre grad nu diskuterar och uppskattar att vi är friska, har varandra och bryr oss om. Även att få längta tills vi kan träffa nära och kära som bor på lite avstånd, känns lite nyttigt (ett tag). Det skapar saknad vilket ju är lika med 'bry sig om' och 'tyck om'.


Förhoppningsvis bidrar också det minskade resandet, som på olika sätt lär bestå under lång tid, till mindre utsläpp (och så får vi hoppas att 'förnyelseindustrin' ändå kan fortsätta framåt).

Och det finns mycket mer. Det gäller bara att reflektera över det ibland.


Vissa saker höll nog på att börja äta upp oss
Det är mycket färre event och sammankomster inom näringslivet nu. Det är synd. Och det är bra. Synd när det gäller event som faktiskt var både givande och skapade kontaktytor. Men var det inte på väg att bli lite för mycket av det goda? Flera personer jag pratat med tycker att de har mer tid nu - för de springer på färre möten och event.


För någon dryg månad sedan kände jag lite panik över hur sommaren skall bli. Inga utlandsresor och begränsningar av resandet även inom Sverige. När jag väl vant mig vid tanken kan jag nu känna 'gud, vad skönt' med en sommar med mindre flängande och frivilliga måsten. Jag kanske tom kommer att få någon dag som blir långtråkig!? Inget att göra, typ. Det måste vara 30 år sedan...minst!


Se det positiva och passa på att tänka nytt. Ladda batterierna så gott det går och glöm inte att även fokusera på 'efter corona'. 


Tillsammans kommer vi att besegra Covid-19!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Önskar dig en riktigt solig helg och sänder en extra hälsning till alla fantastiska mödrar inför mors dag på söndag! [2020-05-29]


Inlägg #10 Tog vi rätt beslut?

Alla(?!) företag har sannolikt fattat beslut med anledning av corona. Förstås även vi på Nya Ekonomikompetens. Det första beslut vi tog var att göra en form av krisanalys. Gå igenom alla kunder och fundera på hur de kommer att påverkas av corona. Därefter hur det i sin tur kommer att påverka oss på Nya EK.


Och självklart såg vi, och ser, att vi påverkas negativt när kunder till oss som t.ex. har restaranger och hotell, tappar verksamhetsvolym. Då tappar även vi.


Bra start på 2020
När vi i mitten av mars satt med detta hade vi i ryggen att 2020 hade börjat bra och vi låg strax över budget gällande nyförsäljningen. Sedan kom corona och intresset för att diskutera våra utestående offerter tvärdog. Vi hade drygt 10 olika offerter ute.


Bara dagar senare kom beskedet om möjligheten till korttidspermittering och jag får erkänna att det först var en lockande tanke. Vi gavs möjlighet att 'gardera oss' ekonomiskt genom att reducera verksamheten med 20 eller 40%, ändå få nära normal lön och därtill kunna vara hemma en eller ett par dagar per vecka.


Trots allt en negativ handling
Att gå hem när vi kanske står för dörren till en enorm kris kändes konstigt. Och fel. Därmed inte sagt att jag inte har förståelse för att ledare och medarbetare i verksamheter som på några dagar halverats eller värre, har fattat beslut om korttids permittering. Tvärtom. Jag har full förståelse!

Vi konstaterade samtidigt att är det någon gång företag bör inse vikten av ordning och reda i redovisningen kompletterat med bra rådgivning, så är det nu. Nu!!


När så löftet om reducerad arbetsgivaravgift kom tvekade vi inte längre. Vi bestämde att vi skall ha kvar våra duktiga medarbetare (en hade kortare anställningstid än 3 månader) och vi får ta några förlustmånader tillsammans med att lägga tid på interna projekt och utveckling. Samtidigt hinna träffas lite mer, hinna ta en långfika ibland, sluta lite tidigare etc. Vi valde därmed också att inte komma in i en negativ sits genom att korttidspermittera. Det är ju trots allt en reaktiv, negativ åtgärd.


Det tog bara lite drygt 3 veckor
Vi levde med detta ett tag. Men sedan tog det inte mer än lite drygt 3 veckor så fick vi igång ungefär hälften av våra offerter igen. Plus att vi fick börja lämna fler offerter till andra företag. Och det är en fantastisk känsla att på så kort tid se hur det vi offererat steg så i värde. Plötsligt blev det mer fokus på vårt sätt att arbeta med kund, analysera och rapportera än på utförandet av själva redovisningen. Och för de potentiella kunderna var det högintressant att vässa sig inför hösten (inte bara genom bättre ekonomifunktion) och en tid 'efter' corona.


Så. Under andra delan av april samt maj har vi fått in nya kunder i form av spännande Göteborgsföretag inom livsmedelssektorn, vi är nu ekonomiavdelning åt ett prisbelönt DI-Gasell företag som driver konsultverksamhet mot storföretag. Vi har även fått in några fina småföretag samtidigt som vi fått utökat förtroende och uppdrag av flera kunder. Och vi har t.ex. även blivit (koncern-) ekonomiavdelning för en mindre börsnoterad koncern som är Stockholmsbaserad. En både lärorik såväl som spännande utmaning!


Och nu sitter vi istället med en positiv känsla

Tack vare att vi behöll all personal låg vi inte efter med något. Vi valde även att fortsätta vår rekrytering, vilket visade sig helt rätt. Och mitt i all negativ coronatid har vi nu istället en mycket ödmjukt positiv känsla av att vi faktiskt tog rätt beslut. Och, framförallt, har vi kunnat ta emot de kunder som vill ha oss som deras ekonomiavdelning!


Jag hoppas verkligen att även era beslut nu i den jobbiga coronatiden visar sig bli bra beslut som stärker ert företag framåt!


Tillsammans kommer vi att besegra Covid-19!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Önskar dig en riktigt bra kommande kort-vecka! [2020-05-17]


Inlägg #9 Det har aldrig varit enklare

För någon vecka sedan träffade jag en företags-ledare som berättade att de hade valt att korttidspermittera personal. I enlighet med de regler Riksdagen fattat beslut om nu under coronatiden.


Hon berättade att hon hade gått in på Tillväxtverkets webb och fyllt i aktuella uppgifter. Därefter gick det fyra vardagar och sedan, vips, dök det upp närmare 700.000 kronor på företagets konto. Aldrig tidigare har det varit enklare att få utbetalt skattemedel, tänker jag.


Swedbank som motståndare
Direkt corona bröt ut och blev en pandemi, sökte vi upp vår bank Swedbank här i Karlstad och frågade om förutsättningarna för att få en checkkredit. Javisst, det skulle säkert inte vara några problem, fick vi till svar.


Eftersom vi ville testa om beskedet verkligen stämde, plus att vi behöver veta inför liknande diskussion med våra kunder, valde vi att söka en kredit. Vi har inga krediter sedan tidigare.

Efter mycket 'om och men' fick vi till slut besked från Swedbank att vi inte är tillräckligt betrodda för en kredit. Det spelade ingen roll ens att vårt moderbolag ställde upp med borgen. Aldrig tidigare har det varit svårare att få en checkkredit, tänker jag.


Hur rättvist är det egentligen?

Vi har ett par kunder som har det riktigt jobbigt nu pga corona. Ägarna sliter nära nog dygnet runt. De kan knappt ta ut sin normala lön - att få någon slags betalning för övertiden är förstås en utopi. Nu handlar det om att överleva. Dessutom måste de möta de kunder de har, utan någon skyddsutrustning. Med risk för att bli smittade. Att kunna söka någon form av 'riskersättning' existerar inte.


Samtidigt har vi ett kundföretag med närmare 30-anställda inom IT-sektorn. De tuffar på och har snarare fått mer att göra nu när många av deras kunder skall sitta på distans och arbeta, nya säkerhetsaspekter skall beaktas etc. Någon korttidspermittering är inte aktuellt. Tack vare Regeringens subvention av arbetsgivaravgifter får de nu en kostnadsreduktion på drygt 130.000 kronor. Per månad.


Vikten av att rädda liv

Utan tvekan är den pandemi vi är mitt inne i allvarlig. Vi hade aldrig annars upplevt det jag ger exempel på här. Men för att kunna rädda liv även i fortsättningen, inte bara under corona, krävs att vårdsystemen kontunuerligt får in skattemedel. Och det mesta av skattemedel kommer som bekant från företagare och deras företag där anställda får lön så att även de kan betala skatt.

Det är därför väldigt viktigt att kommande stödåtgärder blir pricksäkra i dess utformning och beviljande. Så att rätt företag dvs. de som drabbas också är de som får del av stödåtgärderna. Nu har det gått flera månader av pandemi. Finansdepartementet skall fortsättningsvis kunna vara så proffsiga att åtgärder inte längre behöver kastas ut till alla - oavsett behov.


Tillsammans kommer vi att besegra Corona!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Önskar dig en riktigt fin vecka! [2020-05-05]


Inlägg #8 Det kan alltid bli...

För 1 1/2 månad sedan började vi förstå att corona även skulle drabba vårt fina, skyddade Sverige. Det var den 11 mars och jag vet det eftersom jag då hade gått några dagar och insett att vi skulle bli tvugna att pausa INSIDER på Karlstad Business Center. Ännu var frågan dock lite känslig och jag träffade andra som då tyckte att corona var löjligt och överdrivet.


Jag hade haft kontakt med ett par andra arrangörer av event och frågat hur de tänkte. Men båda dessa sa tveklöst att de skulle fortsätta köra. "Vi är inte rädda för corona".


Det var väl ändå att ta i?
Onsdag 11 mars drog vi ändå i bromsen och pausade alla event på KBC. Det var lika bra att erkänna öppet att loppet med event, även om det nyss 'bara' hade blivit restriktion på max 500 personer, var kört minst fram till sommaren. Corona var allvarligt och vi hade på hemmaplan redan förvånats mycket över att man valde att köra finalen av melodifestivalen. Jag fick en del kommentarer om att det var bra att vi pausade - "men ända fram till sommaren var väl ändå att ta i, eller?!" Tyckte man.

Vad hände i företagen då?


När det gäller Karlstad Business Center så har vi en trygghet i att konceptet dels är väldigt prisvärt för våra s k KBC Members och dels i att grunden bygger på abonnemang. Men 80-90% av våra intäkter för uthyrning av rum försvann direkt. 100% av eventintäkterna lika så. Vi fick även några uppsägningar av KBC Members som hänvisade till corona.


I vårt bolag Nya Ekonomikompetens gick vissa saker också fort. På bara ett par dagar tappade de kunder vi har som driver restauranger respektive hotell det mesta. Plus att samtliga offerter vi hade ute pausades. Samtidigt har vi märkt att våra kunder är väldigt tacksamma för att ha ordning och reda på sin ekonomi med snabb rapportering nu i coronatider. Så att man åtminstone vet sitt ekonomiska läge. 


Händer det något nu?

I KBC är det förstås fortfarande paus på event. Däremot har det, så smått, börjat bli några externa besök och möten under veckorna samt att vi fått in ett par nya KBC Members som tycker det är bra med prisvärda lokaler. Det är också lite fler KBC Members som är på plats och arbetar om dagarna - och vi glädjer oss oerhört över att kunna röra oss lite försiktigt utmed vattnet i fantastiska Inre Hamn när solen är framme!


Även på Nya Ekonomikompetens har det börjat ljusna igen. Nya kunder har kommit till och flera offerter är åter i dialog. Vi har även fått in nya förfrågningar när företag nu har tid över att skifta ekonomifunktion och vara redo inför hösten. Och vi märker att fler och fler förstås ser det naturligt att köra Teams.


Så. Även om vi ser företag som har det oerhört jobbigt ser vi samtidigt tydliga ljusglimtar som vi försöker använda som energi för att fortsätta hålla hårt på myndigheternas restriktioner och rekommendationer. Sommaren och semestern är förstås svår att planera. Men, ärligt, att ett år ha mer av spontan utflyktssemester runt om i Värmland är faktiskt också något att längta efter. Allt kunde faktiskt varit mycket värre än vad det är!


Tillsammans kommer vi att besegra Corona!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Önskar dig en riktigt fin helg! [2020-04-24]


Inlägg #7 Det börjar bli normalt

Visst är det märkligt hur snabbt vi människor ändå har att anpassa oss. I alla fall här i Karlstad dit corona ännu inte hittat i samma utsträckning som i andra delar av landet och delar av världen.

Det har inte gått mer än några veckor och ändå börjar saker bli normala. Inte normala på samma sätt som innan corona. Utan normala så som de är, och måste vara, nu med corona. För dig. För mig. För oss alla.


Allt fler exempel

Vi går och handlar och har redan vant oss vid att hålla avstånd. Visst reagerar vi fortfarande på plastvisiren i kassorna - men inte längre så att andra ser det. Borden på restaurangen står längre isär än tidigare. Och? Vi ser en man eller kvinna med munskydd ute på gatan. Ingen behöver längre förklara varför.


I kontorsfönstren reagerar jag nu nästan om det lyser på kvällen och någon är på plats. "Jaha, där finns det människor som känner sig friska precis som på KBC", typ. När jag ringer och bokar möten är det inte längre en fråga om mötet skall ske fysiskt eller inte. Man tar för givet att vi skall köra via Teams. Det börjar bli det normala.


Min medarbetare messar i vår chatgrupp att hen har fått hosta och måste vara hemma. Ingen funderar en sekund på om hen är sjuk eller inte. Stanna hemma(!) är det nya normala.


Vad är då normalt?

Samtidigt ser jag att en del av det som höll på att bli 'normalt' för en vecka sedan sakta börjar dras tillbaka till det vi brukar tycka är 'normalt'.


På bensinmacken är det åter ganska mycket kunder, i de mer traffikerade korsningarna börjar tendenser till köbildning uppstå igen, vissa lunchrestauranger har åter gäster som väljer att äta på plats och även på Karlstad Business Center har det i veckan varit lite fler kunder och, faktiskt, en del externa mötesbesökare.


Det mest normala för min del under veckan som varit har ändå varit att jag träffat flera duktiga entreprenörer som redan kommit upp ur sin tillfälliga utandning. Nu fyller de istället lungorna med luft och blickar framåt. Och oavsett om det visar sig bli exakt så som de tänkt sig - så ser de möjligheter igen! Dels hittar de sätt att navigera sig igenom corona, dels hittar de nya möjligheter att åtminstone prova och dels är de fyllda av energi för att visa det där j-a coronaviruset att det inte skall få ta död på deras företag! Det är underbart att ha sanna entreprenörer omkring sig <3


Tillsammans kommer vi att besegra Corona!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Önskar dig en riktigt fin påsk! [2020-04-09]Inlägg #6 Förändringar för evigt

Mer än 2 veckor har gått sedan vi på Nya Ekonomikompetens gjorde en krisplanering med anledning av Corona. Mycket har hänt sedan dess - och ändå ingenting.


Nyheterna står som spön i backen och vi har gått från ett samhällsklimat där gemene man nu torde förstå att det är på riktigt. Det är allvar. Och det gäller alla!


Samtidigt är det ju en hel del i vardagen som är precis som innan corona. Och vårsolen gör sig påmind allt oftare. Ett virus syns ju heller inte. Tror det är bla därför allt känns så overkligt.


Beteendeutveckling
Läste i veckan om en lärare som för bara drygt en månad sedan hade hävadat att det skulle vara helt omöjligt att genomföra undervisning via Skype/Teams. Idag kör samma lärare distansundervisning - och har dessutom högre närvaro bland eleverna än i det vanliga klassrummet.


Jag tror inte att lektioner efter Corona huvudsakligen kommer att bedrivas på distans men nog har momentet sannolikt kommit för att stanna som ett alternativ och inslag även i grundskolemiljön. Tack vare den tid som nu följer.


Många gör sina första köp av produkter och mat via internet nu. Något som innebär förändrat beteende för en mängd människor. Och som när Corona har hållit på ett tag kommer att ha bidragit till att skapa invanda mönster.


Plötsligt är det även en hel mängd nya yrkesgrupper som faktiskt klarar av att hålla digitala möten. Inte bara inom Sverige utan även internationellt. Utan att behöva belasta miljön med bränsleutsläpp eller att betala resor. Jag är helt övertygad om att en hel del av det här kommer att vara 'för evigt' för fler än innan corona.


Utveckling av krisberedskap
Vi har ju haft en enorm utveckling inom teknik, digitalisering och internationalisering/globalisering under senaste deceniet. Och högkonjunktur har känts som en självklarhet. Har det t.o.m. gått så fort att vi helt glömt bort risk?


Det kanske inte är sunt att vi transporterar och fraktar så mycket varor från andra världsdelar och på så sätt gör oss helt beroende av att geografiskt långa leveranskedjor alltid fungerar. Något de uppenbarligen inte alltid gör vid en pandemi - eller vid ett krig.


Men även på företagsnivå bör många ägare/styrelser ställa sig frågan om det verkligen är rimligt att t.ex. ett konsultbolag med 15-20 anställda och tidigare vinstår, årligen delar ut och tömmer bolaget till den grad att man knappt klarar en månad med halverade intäkter.


Eller att en restaurang inte har större beredskap än att man snabbt kan ställa om, näst intill helt stänga några veckor och ändå klara sig ekonomiskt.


Nationalekonomisk balans och beredskap

Det kanske heller inte är rimligt att en tredjedel av en landsdels arbetsföra befolkning är anställd inom skattefinansierade verksamheter. Och att resterande 2/3 skall klara att generera tillräckligt med skatteintäkter för att klara vårt gemensamma samhälles kostnadsmassa. Pengarna skall ju dessutom räcka även vid kris och arbetslöshet.


Och att samma arbetsföra 2/3 av befolkningen skall finansiera, som i t.ex. Värmland, hela 16 olika kommuner (kommuner som inte ens under extremt lång högkonjunktur klarar ekonomisk balans) känns inte helt effektivt. Vilket privat företag skulle få styrelsens godkännande att ha 16 fullt bemannade administrativa enheter bara i Värmland?


Jodå. Vi orkar med ännu snabbare utveckling

Appropå snabb utvecking. Hur många tyckte att händelseutvecklingen var snabb redan för några månader sedan? Att det var jobbigt redan då? "Det får inte gå fortare nu - för det orkar jag inte med" typ. 


Vi människor är fantastiska! Bara under de senaste veckorna har vi sträckt oss ännu mer. Regeringen och Riksdag har aldrig tidigare fattat större beslut lika snabbt som nu. Företagsledningar likaså. Många av oss har mer information än någonsin att ta till oss snabbt. Varje dag. Och många av oss arbetar mer än någonsin - utan att ens ha en semesterresa att se fram mot. Och vi klarar det. Vi kommer att klara det! Tillsammans kommer vi att besegra Corona!!


Du. Jag. Vi. Tillsammans <3


Stefan [2020-04-02]


Inlägg #5 Våra överlevare

Läget är kritiskt. Akuta åtgärder. Stödpaket. Arbetslöshet. Konkurshot. Rubrikerna strömmar in flera gånger om dagen.


Samtidigt tycker jag mig märka en tendens till att människor faktiskt börjar både uppskatta och prata om 'det lilla'. Det vi ofta glömmer bort att uppskatta när allt snurrar på som vanligt. De små ögonblicken. Din sons leende på morgonen. Berättelsen om någon som hjälpt någon. En kollega som 'bara' berättar om hur skönt det var ute i naturen igår osv. Kanske, kanske får Corona oss att åter börja uppskatta även det som inte är världsrekord.


Överlevare
På Karlstad Business Center har vi en hel drös med överlevare. Jag tänker på de företagare som är vana att ha det tufft för att få ekonomin att gå ihop. De vet att knyta näven i fickan och bita ihop. De är överlevare. Sedan gammalt.


När nu Corona slår till drabbar de även våra överlevare. Men eftersom de är just överlevare och vana att ofta inte få betalt för det jobb de lägger ner, vana att aldrig i livet ha möjlighet till någon övertidsersättning oavsett om de jobbar 60 timmar i veckan, är de en grupp människor som fortfarande ser möjligheter. Mitt i allt det mörka. Och det är fantastiskt och det ger energi.


Att aldrig ge upp
Ekonomiska effekter som nu oundvikligt slår negativt mot alla måste förstås hanteras så gott det går. Självklart skall alla vi som drabbas nyttja möjligheter som regering/riksdag nu presenterar för att rädda sysselsättning och jobb där så är möjligt.


Men att inte ge upp för sjukdomen Corona innebär också att inte ge upp vårt liv i övrigt!

Det innebär att vi alla noga skall följa myndigheternas instruktioner, lita på att de gör sitt yttersta och vänta med eventuella, typ, "politiska" påhopp tills efter Corona. Men det innebär också att vi måste altstra energi för att genomföra alla(!) saker vi normalt gör privat och i näringslivet för att samhället inte skall stanna av mer än nödvändigt. Jag tror det är oerhört viktigt! Återigen, utan att ge avkall på myndigheters rekommendationer för att begränsa smittspridning.


Några av alla hjältar
Som alla vet hör restaurangbranschen till de hårdast drabbade hittills. Under veckan har jag ätiti lunch flera gånger på Barbros Brygga. Och jag har mötts av en ägarinna som kämpar och använder nytänkande i en svår situation. Samtidigt som hennes varma leende möter mig och hon berättar att det är tufft men hon skall minsann klara det!


Jag har varit på Bastard Burgers ett par gånger i veckan. Båda gångerna 30 minuters kö och (reducerad) personal som kämpar på med positivt (kund-)humör. 


Igår kväll på Naviero Vinbar möttes vi av en ungefär halvfull restaurang. Ägaren berättade att de har framgång med sin tapas take-a-way. Han var glad över att ändå ha en del gäster. Och servade oss på bästa sätt. Utan tillstymmelse till uppgivenhet. Istället spred han förhoppning om framtiden - efter Corona.


Ja, det blir värre
Vi är inte i ett läge där det s a s har vänt. Det förstår även våra överlevare såväl som restaurangägarna ovan. Men är det någon gång hoppet inte får överge oss så är det nu! Plus att du, jag, vi, tillsammans måste fundera över hur agerar vi, dag för dag, för att göra det allra bästa för inte bara mig själv, utan även för alla andra som jag har en möjlighet att vara påverkande på.


Var kreativ. Agera generöst. Ställ upp för varandra. Försök hålla hjulen rullande så gott det går. Framförallt: Var med och besegra Corona! 


Stefan [2020-03-27]


Inlägg #4 En dröm om Lex Sverige

Ännu har pandemin inte nått sin kulmen i Sverige. Det kan vi nog vara rätt övertygade om. Men smittspridningen går bevisat långsammare än experterna befarat för en vecka sedan. Varje dag ökar därmed möjligheterna för alla viktiga instanser att ytterligare kunna förbereda för hantering av ökade volymer Coronafall.


Förvåning över Sverige
Ganska snart bör omvärlden förhoppningsvis börja vända åtminstone en del av tidigare anklagelser om för lite åtgärder till förvåning.


Vad händer i Sverige? Hur kan man ha så låga dödstal trots att man fortfarande får träffas i grupp, inte har utegångsförbud, grundskolorna har öppet, inte ens fjällen med Åre i spetsen håller stängt etc.


Landet lagom
Kan det vara så att vår mellanmjölksstrategi som landet-lagom faktiskt hjälper oss i detta svåra läge. Kan det vara så att det faktum att regeringens förmåga att hålla huvudet kallt och inte allt för impulsivt skicka iväg direktiv faktiskt är den rätta linjen? Plus det faktum att vi i Sverige faktiskt har en grundläggande god hygien, vi har hög grad av tillit till myndigheter, god förmåga till dicsiplin, en stor grundtrygghet i den allmäna sjukvården etc?


Oavsett facit
Även om strategin skulle visa sig vara fel, har strategin åtminstone hittills skapat i) tidsrymd för bättre förberedelser och ii) mindre negativa effekter för näringslivet och oss alla. För i generella termer är det faktiskt så.


Sedan är det förstås ändå lika illa och synd om alla inom hotell, restaurang, transport, event osv. som nu ligger sömnlösa för att få allt att överleva!


Men låt oss komma ihåg att många av de gemensamma beslut politiker och myndigheter faktiskt tagit, och även valt att inte ta, hittills visat sig vara en mycket klok navigering och balansgång!


Andra små ljuspunkter i mörkret
I vårt dagliga arbete med Nya Ekonomikompetens är det förstås fortfarande så att mycket möten är framflyttade även för oss. Detsamma med en hel del utestående offerter.


Men. Den här veckan har vi faktiskt även fått återkoppling från ett par företag som nu vill ta upp dialogen och diskutera att anlita oss som ekonomiavdelning. Man har hunnit vidta akuta åtgärder i sin verksamhet och ser att man har tid över för att skapa ännu bättre förutsättningar i verksamheten framåt. Inför 'efter Corona'.


För den dagen kommer! Var så säker.


Stefan [2020-03-25]Inlägg #3 Allt är som vanligt, eller?

På Nya Ekonomikompetens arbetar alla "som vanligt" på kontoret (alltså på Karlstad Business Center). Gör vi fel som inte skickar hem all personal med krav på att arbeta hemma? Gissa om jag har lagt tid på att fundera på den frågan...

 

Ingen teknisk fråga

Rent tekniskt skulle det inte vara några problem. Vi är 10 ekonomikonsulter i företaget och arbetar så digitalt att vi inte ens har en bokhylla på kontoret (vi har ett arkiv på samma våning där vi arkiverar material men använder t.ex. inga pärmar e dyl i det dagliga arbetet). Vi är alltså redan platsoberoende och alla anställda har ända sedan företaget startade möjlighet att arbeta hemifrån om man vill. Alla våra anställda är akademiker och fullt kapabla att både ha dicsiplin såväl som förmåga att snabbt anpassa sig.

 

Ändå väljer vi att komma till KBC och arbeta varje dag. Varför?


Symptomfria

Dels känner vi oss förstås helt friska! Och vi är noga med att stanna hemma om vi får förkylningssymptom. Dels känner vi att eftersom vi arbetar team-orienterat blir det enklare att arbeta på kontoret. Vi är sociala ekonomer och det är också roligare att arbeta tillsammans - snart kanske myndigheterna ändå sätter stopp för det och då anpassar vi oss förstås direkt efter det!


Eftersom det dyker upp så mycket nya regler kring Corona visavi företag är det viktigt att vi hänger med i svängarna. Det blir mycket enklare för oss att hålla varandra uppdaterade när alla är samlade. Och detsamma gäller de frågeställningar och behov som våra kunder nu ställs inför. Vi kan mycket enklare kommunicera och dra nytta av varandra genom att kommunicera över en fika, via ett snabbt möte osv.


Så normalt som möjligt...

Sedan är det ytterligare en sak som påverkat oss när vi diskuterat det här internt - för alla har förstås fått vara med och tycka till om frågan gällande arbeta hemma eller på kontoret - och det är vikten av att saker ändå hålls så normalt som möjligt.

 

Vi lever i ett gemensamt samhälle och det är oerhört viktigt att vi nu skyddar de mest utsatta grupperna så att de inte blir smittade. Det är möjligt att vi har brist på information men ur vårt perspektiv ökar inte risken att de som t.ex. är 70+ smittas om vi arbetar på kontoret eller om vi arbetar hemifrån. För jag tycker nog samtidigt att vi måste se till att verksamheter som kan fortgå också fortgår!


Så länge vi inte riskerar mer smittspridning är det bästa vi kan göra att verkligen försöka arbeta på. Gå i skolan. Jobba med det som går att jobba med. Leverera det som går att leverera. Konsumera det som behöver konsumeras (men självklart inte äventyra den egna eller företagets ekonomi mer än nödvändigt).

 

Riskanalys

Till detta skall  läggas att vi internt i Nya Ekonomikompetens i början av förra veckan gjorde en ganska grundlig riskanalys kring hur vi inom företaget klarar 20% frånvaro och även 50% sjukfrånvaro (förutom då en riskanalys över alla kunder och leveranser). Ja, tom 100% sjukfrånvaro. Och vi klarar även det eftersom vi räknar med att 50% inte är mer sjuka än att de ändå kan utföra vissa verksamhetskritiska utföranden hemifrån.

 

Vi har sedan tidigare alltid (minst) dubbla accesser och utsedda personer som stand-in i varje kunduppdrag. Sedan ett år tillbaka kvalitetsgranskar kollegor varandras rapporter för att säkra korrekt information till kunderna - det gör samtidigt i det här läget att det alltid är ytterligare personer som har lite koll på varje kund.


Och, ja, det skulle absolut kunna bli så att en kunds månadsrapport inte kan levereras den 8:e utan kommer den 16:e pga Corona. Det vore förstås inte bra. Men. De positiva värdena av att kunna arbeta tillsammans denna mycket märkliga tid är ett val vi gjort utifrån riskanalysen.


Rätt eller fel?

Jag tror att det är viktigt att vi alla kommer ihåg att förutsättningarna ändras snabbt nu. Varje dag. Det som är rätt idag behöver inte vara rätt imorgon. Det som var fel igår kanske är rätt idag osv.


Om ALLA(!) följder de rekommendationer som regering och utsedda myndigheter nu instruerar oss om. Och vi ALLA(!) utgår från att regering och utsedda myndigheter gör sitt yttersta för att balansera alla negativa effekter besluten innebär, mot de alternativ vi riskerar stå inför om besluten inte fattas, så har i alla fall jag tillförsikt till att vi i Sverige kommer igenom den här krisen mycket bättre än om så inte sker.


Tänk på att ta hand om varandra och visa varandra respekt och förståelse!


Stefan [2020-03-23]Inlägg #2 Mellan hopp & förtvivlan

Idag skulle alla på Nya Ekonomikompetens ha åkt iväg och åkt skidor. Vi valde att ställa in. Det kändes helt enkelt inte kul att åka iväg samtidigt som flera av våra kunder kämpar för livet med sina företag. Vi dristade oss istället till 1 timmes Paddel.


För egen del hamnar jag flera gånger om dagen i den alldeles "vanliga vardagen". Så var det även idag när vi spelade Paddel. Man glömmer bort allt elände med Corona för en stund - men jag får nästan en overklighetskänsla varje gång Coronatankarna kommer tillbaka. Mesta delen av dagen finns de förstås där hela tiden.


En ljusglimt i Inre Hamn

På lunchen gick jag idag till Bastard Burgers. De håller till i samma byggnad som vi. Jag öppnade entredörren och var beredd på en tom lokal. Men icke! Där var nästan lika mycket kunder som en 'vanlig' fredag och över 30 minuters väntetid. Låt vara att även Bastard Burgers hade dragit ner på personal - men ändå glädjande att möta ett nästan fullt matställe!


Eftersom jag inte hade tid att vänta gick jag vidare till Barbros i Inre Hamn. Trevliga Mia som äger Barbros möte mig rosig om kinderna. Det är en del spring nu när buffén är utbytt mot tallriksservering. Samtidigt berättade hon att de nu satsar på matlådor - både för avhämtning såväl som för utkörning. Och dessutom med riktigt gott resultat. Så Mia såg faktiskt ganska glad ut mitt i Corona. Hon gjorde även mig glad!


Många diskussioner på KBC

Det har varit en del affärsmänniskor på KBC även idag. Alla har inte lika fullt upp som vanligt och man märker att det finns ett behov av att diskutera frågor om möjliga bidrag, krediter, korttidspermittering, uppskov med skatter etc.


Förutom att vi på Nya Ekonomikompetens har en roll i vårt arbete att hänga med så mycket vi kan i hur, var, när så känner företagarna på KBC att det underlättar att kunna få information av varandra, hur man agerar och vad som gäller. Inte att var och en skall behöva leta efter allt.


Stillestånd eller?

Självklart får även vi på Nya Ekonomikompetens frågor varje dag om hur vi påverkas i vår verksamhet. Och visst påverkas vi negativt. Inget snack om saken. Men det är ändå lindrigt jämfört med många andra. Hade vi en vanlig vår/sommar/höst förlorat de pengar vi sannorligt nu kommer att förlora en tid framåt, hade jag normalt grämt mig mycket. 


Som det är nu finns ändå det där i bakhuvudet att det dels är så många andra som det är så mycket mer synd om. Som är så oerhört hårt drabbade. Och dels känner jag en slags lyckokänsla i att jag och min familj är friska. Mina barn hör inte till någon riskgrupp och även om/när vi får Corona hör vi sannolikt till en grupp som inte drabbas särskilt hårt. Dessutom tror jag att jag även nu hör till de lyckligt lottade genom att jag bor och lever i Sverige. Där saker faktiskt har en fantastisk förmåga att lösa sig - även om det kan ta lite tid.


Hoppas att även du har möjlighet att se ljusglimtar i det tillfälliga mörkret.


Kram & trevlig helg!


Stefan [2020-03-20]


Inlägg #1 Alla påverkas

Alla påverkas vi av det som nu händer. Alla. På Nya Ekonomikompetens gjorde vi för några dagar sedan en riskbedömning av .vår kundstock. Vi har det ganska bra.


15% av våra kunder har problem som redan påverkar oss men 50% av kunderna bedömer vi inte får problem som inverkar på våra tjänsteleveranser förrän ganska lång tid framåt.


Övriga 35% kommer att påverka oss men först om några månader om det inte vänder


Stöd för våra kunder

Många företagare har det mycket jobbigare än vi. Även bland våra kunder. När vi häromdagen samlade personalen hos oss var därför budskapet tydligt: vi måste snabbt nu ta kontakt med alla kunder. Stämma av vad vi kan hjälpa till med för att gardera, framförallt, likviditeten hos kunderna. Som grund har vi tagit fram en 10 punkters checklista.


Det handlar också om att bry sig om. Några kunder har sagt att det är skönt att vi bryr oss om dem även nu när det är tufft. Andra har behövt någon att helt enkelt prata med några minuter. Kunna fråga hur andra företag upplever situationen.


Glädjande mitt i eländet

På Karlstad Business Center är det lugnare än vanligt. Det är nu dagligen inte fler än 20-30 personer som rör sig i lokalerna. Flera tycker att det är skönt att ha andra att ta en fika med. Att det blir för ensamt att sitta hemma när man ändå är symtomfri. Event har vi pausat.


Glädjande mitt i eländet är att det trots allt finns en optimism i dialogen på KBC. Att man nu ser möjligheter att fixa till saker som man inte hunnit tidigare. Som man kan ha stor nytta av när det blir bättre klimat igen.


KBC Deals

KBC Deals är också ett sådant exempel. Efter att ha flyttat fram ett möte i slutet förra veckan pga Corona, höll vi det den här veckan. Vi som hade mötet konstaterade att nu har vi ju tid. Att tänka igenom och förbereda - även om det inte är läge att köra just nu. Sedan kan vi starta upp när det lite längre fram har vänt och det värsta med Corona blåst över.


Någon sa: Förbered er för det värsta men hoppas på det bästa! Jag lägger gärna till: Kom ihåg att även om det är mörkt idag så kommer det en tid 'efter Corona'! 


Varma hälsningar


Stefan​ [2020-03-20]

Kontakta oss gärna!

+46 70 35 95 400

kontakt@nyaek.se

Följ oss även gärna på sociala medier

HÄNG MED PÅ EN MODERN RESA

Nöjd Kund

Partnerskap

Kund Garantier

Nöjd Medarbetare

All rights reserved. POWERED & PRODUCED by Ekonomikompetens Nordic AB

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera