Avstämt och proaktivt rapporterat - samma datum varje månad

En ekonomifunktion som saknar kapacitet att planera processerna så att du som kund kan få allt avstämt, rapporterat och klart varje månad - på ett förutbestämt datum - bör man byta ut. Oavsett om funktionen är intern eller outsourcad. 🡇

Ekonomifunktions roll är att styra processerna proaktivt

Återkommande problem i många företag

Vi på Nya Ekonomikompetens får återkommande höra om företag med olika lösningar på ekonomisidan, där man tycker att det är jobbigt att inte veta när man får sina månadsbokslut, där man endast får resultat- och balansräkning, det saknas analys och åtgärdsförslag, man kan inte riktigt lita på siffrorna, det visar sig att alla balanskonton inte varit avstämda etc. etc.

De här utmaningarna skulle man kunna tro endast berör småföretag men dessvärre möter vi dem även i större företag. Senast i ett företag med omsättning på klart över 100 msek/år. Och när ekonomifunktionen inte är vässad i så pass stora verksamheter, blir beslutsmöjligheten och styrningen mycket sämre än den skulle kunna vara.

FOKUS Processen

Många företag med intern ekonomifunktion har ett bra flöde kring utförande, avstämningar, rapportering och affärsstyrning. Och det är från den typen av erfarenheter vi på Nya Ekonomikompetens byggt FOKUS Processen. En process som gör att våra kunder kan lita på siffrorna, får ta del av ekonomin även i ‘bildformat’, vet när rapporterna kommer och sedan får en genomgång av ekonomin - inte bara kring det som varit utan även proaktivt via bl.a. Årshjul.

Och där rapporteringen fokuseras på i) Var det finns avvikelser ii) Vad som har gjort att det är avvikelser samt iii) Tips på hur ev. negativ utveckling kan vändas/positiv utveckling bör förstärkas.

VD:s högra hand

Den som ansvarar för en ekonomifunktion (Ekonomichef/CFO/Ekonomiansvarig) har alla möjligheter att, och bör, se till att vara tillräckligt affärsdrivande och viktig i företaget att hen blir VD:s högra hand.

Tyvärr sitter det många VD:ar ute i företagen som ännu inte upplevt den typen av ekonomifunktion. Oavsett om man valt att ha intern eller outsourcad ekonomifuktion.

- - -

Läs gärna om Nya Ekonomikompetens tjänster. Läs här 🠊

Nästa
Nästa

Senior Redovisningsekonom