Om du någon gång funderar på att sälja
Många har företaget som ett långsiktigt försörjningssyfte. Andra har redan från början tänkt att man skall avyttra verksamheten efter ett antal år. Och så finns det de som plötsligt hamnar i en situation där det känns bäst att sälja. Fast man kanske inte alls tänkt sig det för ett par år sedan. 🡇
Olika ägare har olika strategi
Hör du till de som har sitt företag i försörjningssyfte. Där det viktigaste inte är att få verksamheten att växa utan syftet är snarare att behålla nuvarande volym och lönsamhet. För att tryggt kunna ta ut lön även nästa månad, nästa år osv.
Eller har du kanske bara för ett par år sedan startat företaget med ambitionen att så snabbt det går expandera och få det att växa. För att efter X antal år sedan sälja. Och antingen då hoppa av eller kunna fortsätta under ny ägare.
Kanske har du inte tänkt sälja verksamheten men heller inte bara låta den rulla på. Utan har ambition att få företaget att växa vidare år för år. Sysselsätta fler medarbetare, utveckla tjänster och produkter och kanske även kunna tjäna mer i framtiden.
Den gemensamma nämnaren
Oavsett din ägarstrategi så finns det en gemensam nämnare: det kan komma en dag när känner att du faktiskt inte kan låta bli (eller helt enkelt måste, eller kanske tom tvingas till) att sälja företaget. Och den dagen kommer du sannolikt att vilja ha så bra betalat som möjligt för det du byggt upp.
När någon vill köpa något av någon annan, innebär det att det uppstår ett kund-leverantörs-förhållande. Och som vi alla vet är det viktigt att göra det så enkelt som möjligt att vara kund. Det är en gemensam nämnaren för i stort sett alla affärsförhållanden.
Att göra det enkelt innebär att kunden/köparen skall behöva lägga så lite tid och energi (ansträngning) som möjligt för att förstå vad du säljer, varför hen skall köpa och anledningen till att du satt det pris du satt för att sälja bolaget.
Omvänt innebär det en stor fördel för köparen om det är just enkelt att förstå verksamheten, sätta sig in i affärsförhållanden, kunna läsa av vad som är lönsamt och inte, varför det är lönsamt och inte samt hur lönsam verksamheten är. Det handlar om att (även) köparen behöver känna sig trygg med affären.
Due diligence - ett avgörande moment
Innan du kan få din verksamhet såld kommer någon form av s k due diligence att äga rum dvs. köparen behöver få möjlighet att gå igenom förutsättningarna för affären. Granska din verksamhet. Ofta delas en due diligence upp i en teknisk del (om det är relevant), en legal samt en finansiell del.
För att det skall bli enkelt för köparen att göra sin genomlysning och kunna acceptera köpeskillingen behöver det även nu vara enkelt att ta del av relevant information. Du behöver ha ordning och reda på alla underlag som är nödvändiga för att fatta beslut. Och underlagen behöver vara så tydliga och enkla som möjligt så att det inte uppstår situationer där materialet är tvetydigt.
Materialet behöver också vara sammanställt så att det underlättar en genomlysning. Det behöver vara komplett och olika uppgifter i materialet behöver hänga ihop med andra uppgifter. Så att det finns en konsekvens i det som presenteras.
Finansiella delen - den mest kritiska
Att köpa en verksamhet handlar oftast om att betala pengar för att få överta ägandet. Därför är ofta den finansiella delen av en due diligence den viktigaste delen. Och, framförallt: här handlar det inte bara om att få en statusbild över hur det ser ut idag. Du måste på ett bra sätt kunna presentera underlag som dels visar
hur det sett ut i historiken
hur det ser ut idag
hur det sannolikt kommer att se ut framgent.
Här är det avgörande att du har, och har haft, en ekonomifunktion som arbetat proaktivt och är duktig på att skapa ordning och reda samt en struktur som lämpar sig att presentera vid en due diligence. Använder du t.ex. bara en vanlig redovisningsbyrå, är sannolikheten stor att du får betala för det när du skall sälja. Genom att inte få lika mycket betalt för verksamheten.
Har du istället en ekonomileverantör som har vana och erfarenhet av kundföretag som köpts upp, och som varit involverad i olika due diligence sedan tidigare, ökar chansen att du får bättre betalt när du säljer företaget. Ekonomileverantören vet att det är viktigt med kontinuerlig rapportering, dokumentation, analys och uppföljning, vissa nyckeltal, rättvisande bild etc.
Det här både vet och har vi som jobbar på Nya Ekonomikompetens erfarenhet av från många år i branschen. Det är också ytterligare en anledning till att vi inte är en redovisningsbyrå utan en komplett ekonomileverantör till våra kundföretag.
- - -
Nya Ekonomikompetens är inte en traditionell redovisningsbyrå - vi är en modern och komplett ekonomileverantör. Läs mer här 🠊