När ‘chans-pengarna’ börjar tryta
I goda tider finns det ofta gott om kapital och de flesta bolag går med vinst. När konjunkturen vänder tvingas man hålla igen på kostnader och dessutom försvinner ‘chans-pengarna’ man kanske tidigare haft tillgång till. 🡇
Att fatta beslut som innebär kostnader
Beslut i företag hänger ofta ihop med utgifter, utbetalningar och kostnader. I goda tider tenderar många ta beslut som är lite mindre underbyggda med genomarbetade ekonomiska underlag. Man jämför inte leverantörer på samma sätt och man blir inte lika noga med att verifiera den faktiska effekten av insatserna. Många går mer på känsla och ibland är tempo viktigare än exakta Excelkalkyler. Det är s a s ‘good enough’.
När konjunkturen viker och affärerna går ner både i antal såväl som i volym, blir även företagen mer måna om sitt kapital och sin likvid. Man genomför kostnadsprojekt och ser framförallt över abonnemang och andra återkommande belastningar, att de verkligen är nödvändiga och gör nytta i verksamheten.
Det finns helt enkelt mycket mindre av ‘chans-pengar’. Istället är man mer noga med att verkligen få ett värdeskapande av de medel man beslutar använda. Man anlitar hellre beprövade leverantörer, leverantörer som har en historik, goda referenser och högre sannolikhet att finnas kvar i en framtid. Kreditkontrollerna skärps och begäran om förskottsbetalning ökar samtidigt som man stramar åt påminnelse- och kravrutinerna. Några av de, faktiskt, positiva effekterna av sämre konjunktur.
Naturlig frustration
Men att få behov av bättre ekonomiska beslutsunderlag och samtidigt upptäcka att man inte riktigt kan lita på siffrorna i redovisningen, är en dålig kombination. Parallellt kanske inarbetade styrverktyg saknas och inte ens månadsbokslut med analys & uppföljning kommer samma datum, tidigt i månaden, varje månad.
Det uppstår frustration och företagsledaren börjar ångra att man inte skapat goda rutiner sedan tidigare - när det var högkonjunktur och de ekonomiska möjligheterna var bättre. “Men det var ju så bråttom att göra alla de där affärerna då - vi tjänade ju ändå så bra med pengar”. kan det låta.
Ett tips från många års erfarenhet
På Nya Ekonomikompetens har vi medarbetare med många 10-tals års erfarenhet. Vi vet att konjunktur och lönsamhet i företagsvärlden varierar över tid. Därför arbetar vi oavsett konjunkturläget, med att skapa bra och pålitliga rutiner kring ekonomifunktionen. Som är hållbara både på kort och lång sikt. Som ger er trygghet.
Baserat på vår Kompetenspyramid bygger vi och säkerställer er ekonomifunktion från lägsta nivån innebärande att följa lagar, regler och god redovisningssed, vidare till ordning & reda för att kunna få rättvisande bild. Upp till att er redovisning och ekonomi blir ett bra styrinstrument för affärsverksamheten.
Över lite längre tid är det vanligt att vår kundrelation kommer hela vägen upp till toppen av Kompetenspyramiden och att vi därmed utgör en del av kundens ledningsfunktion i verksamheten. Förtroende skapar nämligen möjligheter. Och goda rutiner inom ekonomifunktionen skapar bättre handlingsfrihet i såväl hög- som lågkonjunktur.
- - -
Nya Ekonomikompetens är inte en traditionell redovisningsbyrå - vi är en modern och komplett ekonomileverantör. Läs mer här 🠊