Så får du duktiga medarbetare att stanna kvar 🖣

Vill ni öka chansen att få behålla era duktiga medarbetare? Ett sätt är att sats tid och resurser på att skapa en hållbar och framgångsrik arbetsmiljö. Baserat på ett proaktivt och strategiskt arbete inom HR. Det är egentligen ganska enkelt - och samtidigt så svårt.

Det är långt ifrån en självklarhet att företag idag klarar att behålla talangerna

1) Skräddarsydda HR-lösningar

Identifiera specifika behov: Oavsett om man har en intern eller extern HR-funktion, behöver HR börja med att identifiera företagets behov och utmaningar. Detta kan inkludera allt från rekrytering och onboarding till medarbetarutveckling och behållningsstrategier.

Flexibel service: Det är viktigt att den/de som ansvarar för HR-arbetet kan hantera flexibla lösningar som kan anpassas och skalas upp eller ner beroende på företagets föränderliga behov.

2) Fokus på medarbetarna utveckling

Kontinuerlig utbildning och utveckling: Det gäller att HR arbetar fram tydliga program för medarbetarnas utveckling. Det kan inkludera allt från lärande interna workshops till externa kurser och certifieringar. På så sätt visar ni ett engagemang i medarbetarnas framtida karriär och bidrar till ökad jobbtillfredsställelse.

Karriärvägar: Att parallellt utveckla tydliga befattningsmässiga karriärvägar inom företaget är viktigt. Det hjälper medarbetarna att se möjligheter till avancemang och personlig tillväxt.

3) Arbeta aktivt med företagskulturen

Bygg en inkluderande kultur: HR behöver ta initiativ till att alla i företaget arbetar för att skapa en inkluderande arbetsplats där alla medarbetare känner sig värderade och respekterade. Detta kan inkludera allt från regelbundna teambuilding-aktiviteter till olika forum för feedback och dialog.

Etablera förtroendefulla relationer: Säkerställ att HR uppmuntrar och planerar utbildning av ledare och mellanchefer i hur man bygger förtroendefulla, tillitsbaserade relationer med sina team. Starka relationer på arbetsplatsen ökar engagemanget och minskar risken för personalomsättning.

4) Erbjud konkurrenskraftiga förmåner

Anpassade förmånspaket: Ja, det är viktigt med lön och andra förmåner. Samarbeta med HR för att skapa konkurrenskraftiga och anpassade förmånspaket som möter medarbetarnas behov. Det kan handla om allt från hälso- och sjukvårdsförmåner till flexibla arbetstider och möjligheten till distansarbete.

5) Proaktiv kommunikation och feedback

Regelbunden feedback: Det är viktigt med regelbunden feedback mellan medarbetare och ledning. Det bidrar inte bara till att identifiera och åtgärda eventuella problem i tidigt skede utan också till en kultur av öppenhet och kontinuerlig förbättring. Här har HR också en viktig roll i att följa upp säkerställa verksamhetens feedback-kultur.

Mät medarbetarnas nöjdhet: Regelbundna medarbetarundersökningar är viktigt i syfte att mäta och följa upp medarbetarnas nöjdhet och engagemang. Här kan man få fram värdefulla insikter som kan användas för att vidareutveckla arbetsplatsen.

Fördel medarbetare, mellanchefer, ledning och kunder

När medarbetare trivs och är engagerade i sitt arbete, leder det till ökad produktivitet och bättre prestationer. För mellanchefer betyder nöjda medarbetare mindre tid spenderad på konflikthantering och personalomsättning, samt mer tid för strategiskt agerande. Detsamma gäller för ledningen. Och, tänk även på att nöjda medarbetare ofta är avgörande för nöjda kunder!

- - -

Läs gärna om hur Nya Ekonomikompetens hjälper företag med HR-arbetet: Läs här 🠊

Föregående
Föregående

Golfklubbar och dess ekonomiska framgång

Nästa
Nästa

Dagens: Niklas arbetar med💡