En otroligt efterlängtad nyhet för alla företag

Det kan tyckas vara en liten grej i vardagen. Ändå är det den kanske ‘jobbigaste’ uppgiften många har. Den är ganska ofta återkommande. Den skapar ofta behov av letande. Det handlar många gånger om mindre belopp - men lagkravet är otvetydigt. Vi pratar om kvittoredovisningen.

Snart verkar det som att du kommer att kunna slänga kvittona - direkt

Ett förslag som troligen antas

Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag om att avskaffa kravet på bevarande av räkenskapsinformation i original. Förslaget innebär stora kostnadsbesparingar för företagen som föreslås kunna spara räkenskapsinformation digitalt, i stället för i pappersformat.

Det handlar om förenkling

– Bevarandekravet innebär onödig administration och kostnader för många företag. Det här förslaget innebär en avsevärd förenkling och en konkurrensmässig för­bättring, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Mycket efterlängtat förslag

– Nu föreslår regeringen en av de största regelförenklingarna de senaste årtiondena. För att sänka kostnaderna, öka konkurrenskraften och öka handlingsutrymmet för svenska företag och medborgare behöver regelbördan minskas. Den digitala utvecklingen gör det nu möjligt att bevara kvitton etc. i bokföringen digitalt istället för i pappersformat. Regeringen föreslår därför uppdateringar av kraven i bokföringslagen som kan sänka regelkostnaderna med nästan 4 miljarder årligen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch. 

Extra kostnader för företagen

Bevarandekravet innebär om­fattande administration och kostnader för många företag. Det är inte ovan­ligt att pappersmaterial skickas för inskanning utomlands för att sedan åter­föras till Sverige för förvaring. Företagen måste också i många fall ha särskilda lösningar för bevarandet.

Regeringen föreslår att pappersmaterial med räkenskapsinformation bara ska behöva bevaras till dess att informationen överförts i digital form. Där­efter kan materialet kastas. Förslaget innebär en avsevärd förenkling för många före­tag. Enligt en beräkning som ligger till grund för förslaget innebär det en besparing för företagen på 3,9 miljarder kronor per år.

Beslut väntas redan i år

Att kvitton och motsvarande underlag nu föreslås sparas endast i digital form, är egentligen också ganska naturligt med tanke på hur snabbt många varianter av kvitton tappar i kvalitet. En del kvitton börjar tappa läsbarhet redan efter några månaders bevarande när de arkiveras ‘papper-mot-papper’.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

- - -

Läs gärna om Nye Ekonomikompetens redovisningstjänster: Läs här >>>

Föregående
Föregående

När omsättningen dubbleras gäller det att styra rätt

Nästa
Nästa

Så ökade vi kundföretagets vinst med +120 ksek/mån 🟊