Så här använder vi AI - hittills

Vi ser nu tydligt hur man i fler och fler företag går från att ‘leka lite’ med AI till att ha faktiskt affärsnytta med verktyget. Så är också fallet hos oss på Nya Ekonomikompetens. Här ger vi dig lite exempel. 🡇

Gör rätt från början när du får börja kasta kvitton för utlägg i företaget

Innan 2023

Det var ju först 2023 som de flesta tyckte att de kom i kontakt med AI (artificiell intelligence). Men sanningen är ju att AI har funnits flera år innan dess. I olika former. Dock inte greppbart för gemene man utan mer som bakgrundsfunktioner i t.ex. olika system och tekniska lösningar.

Så har även varit fallet för oss på Nya Ekonomikompetens där det under ett 10-tal år även funnits funktioner som ‘machine-learning’ i system.

Marknad & webb

Men när det gäller den direkta användningen av AI var det inom marknad och webb vi först fick praktisk affärsnytta av det. AI ger oss idag mycket av det bildmaterial vi använder i marknadsföringen och vi har också stöd av AI när det gäller SEO samt för vissa funktioner vi vill ha in på webben.

Informationsflöden

I våra informationsflöden används idag AI ganska frekvent. Dels för att få fram textmassor men även för att få rätt mängd text. Här gäller det sedan att snabbt kunna anpassa dessa texter till det som Nya Ekonomikompetens står för. Plus att det krävs korrekturläsning. Totalt sett tjänar vi dock tid på att ha stöd i AI.

Dokumentsökning och sammanfattningar

AI är också bra att använda när det gäller sökning i större dokument. Och för att få fram sammanfattningar. Genom att göra ett plug-in på ett större dokument och sedan be AI att ta fram viss information som kanske också finns på flera olika ställen i dokumentet, slipper vi leta.

Tack vare AI kan vi också få en sammanfattning (olika ingående beroende på promten) av större textmassor på ett enkelt sätt.

Flöden och processer

AI börjar idag också bli ett bra stöd när man upprättar och underhåller processbeskrivningar. T.ex. kan vi idag, med hjälp av AI, skapa processdiagram som beskriver utförandet så att sättet att arbeta även kan förstås av andra medarbetare. Det blir enkelt att se vem som ansvarar för vad i en process samt var beslut måste tas, attestering skall göras osv.

Det här är något som säkert kommer att bli allt vanligare som verktyg när man upprättar Ekonomihandböcker, Personalhandböcker eller andra typer av underlag inom t.ex. LEAN.

Kommande

Någon gång i slutet av april/början av maj planerar vi att bjuda in till en eventmorgon om AI. Då kommer vi säkert också att visa hur vi idag kan använda AI även för uppföljning och analys, generera makron till Excel, generera vissa avtal etc. Och vem vet, kanske använder vi då AI till saker vi just idag inte ens har tänkt på - som vi också kan visa.

Vi kommer förstås också att ha andra personer med vid det här eventet. I form av externa, duktiga personer inom AI. Samt att det blir en paneldebatt som modereras på plats. Mer info kommer!

- - -

Läs gärna om Nya Ekonomikompetens tjänster. Läs här 🠊

Föregående
Föregående

Rätt lön i rätt tid utan krångel - en hygienfaktor

Nästa
Nästa

Sugen på att kasta kvitton - gör så här