Rätt lön i rätt tid utan krångel - en hygienfaktor

Få saker irriterar medarbetare lika mycket som när det blir fel i löneberedningen eller är krångligt att lämna in kvitton, avvikelseunderlag, reseräkningar etc. Det finns två ganska vanliga anledningar till att flödet inte kuggar i som det skall - du kan läsa om dessa här 🡇

Löneberedning är en process där det gäller att alla delar kuggar i på ett bra sätt

För det första - kompetens

Att bereda lön på rätt sätt är enkelt - när man kan det. Men även när det bara gäller ett fåtal löner, kanske bara tjänstemän, fast månadslön osv. måste man faktiskt kunna skatteregler, vad som gäller kring Fora, försäkringar, arbetsgivaravgifter, frånvaro, semester, Collectum etc.

Och det är en klar fördel om den eller de som bereder lön också har en förståelse för på vilket sätt löneprocesserna påverkar redovisningen i verksamheten.

Har företaget dessutom både tjänstemanna- såväl som kollektivare och kanske flera olika kollektivavtal blir det snabbt ett rätt omfattande kompetensområde att hålla sig uppdaterad inom. Många gånger när verksamheten kanske inte har så många 100-tals anställda, är löneberedaren också den ende på företaget som arbetar professionellt med löneberedning. Och skall då även klara att överlappa sin egen semester och övrig frånvaro.

För det andra - system

De flesta företag bereder lön i ett lönesystem utvecklat för att bereda lön. Men oj vad vanligt det är att de som utför löneberedningarna inte är tillräckligt kunniga (eller är tillräckligt erfarna av hur man gör i verksamheter där verkligt kunniga medarbetare skapat processerna) på system för att

a) kunna utvärdera om det lönesystem man har idag är det mest lämpliga och
b) hur systemet bör vara inställt för att löneberedningarna verkligen skall underlättas

Lön & HR Service har hjälpt flera ganska stora verksamheter att byta och anpassa system som i sin tur nu ger mycket mer kvalitetsstarka processer samtidigt som tidsåtgången har krympt väsentligt.

Varför man inte vill ha det ‘in-house’

Kombinationen av kompetenskrav och kunskap om system, plus det faktum att löneuppgifter innebär känslig information vilket gör att många vill undvika att personer i personalen skall känna till uppgifterna, gör att de flesta företag idag väljer bort att ha löneprocessen in-house i företaget.

Istället använder man sig av människor som är experter på löneberedning och samtidigt förstår redovisning, har back-up-möjligheter och vana av att hantera olika system som behövs för att rapportera tid, frånvaro, utlägg och bereda lön.

Genom att outsourca hela processen kan man också hålla antalet egna medarbetare som känner till löneuppgifterna på ett minimum samtidigt som man kan få ett alltigenom proffsigt utförande.

Så att medarbetarna kan få rätt lön i rätt tid utan krångel.

- - -

Läs gärna om Nya Ekonomikompetens tjänster. Läs här 🠊

Föregående
Föregående

Tillgänglig kompetens

Nästa
Nästa

Så här använder vi AI - hittills