Sugen på att slippa spara och arkivera? Ny proposition - igen.

Knappt har förslaget om att slippa spara kvitton hunnit kommuniceras, så kommer nästa positiva nyhet från regeringen: Förslag om att avskaffa kravet om bevarande av räkenskapsinformation i original. 🡇

Nu skall företagen även få makulera det pappersmässiga räkenskapsmaterialet

Lagförslaget

Knappt har förslaget om bevarande av kvitton lagts så lägger regeringen nu även en proposition som innebär att nuvarande kravet på att bevara fysiska original av räkenskapsmaterial avskaffas. Vilket möjliggör full digitalisering av räkenskapsdokumentation. Detta leder till minskade kostnader för förvaring och hantering av pappersdokument.

Syftet är förenkling och effektivisering

Genom att förenkla lagstiftningen kring bevarande av räkenskapsinformation syftar propositionen till att reducera den administrativa belastningen för företag och offentliga organ, vilket möjliggör effektiviseringar och kostnadsbesparingar.

Från när?

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024 och kommer att tillämpas på räkenskapsår som börjar efter detta datum, vilket ger företag och organisationer tid att anpassa sig till de nya reglerna.

Detaljerna

Propositionen innehåller konkreta förslag på hur räkenskapsinformation ska bevaras, inklusive regler för digitalt bevarande, förutsättningar för förvaring av information utomlands och riktlinjer för säker förstöring av dokument som inte längre behövs. Kontakt gärna din ekonomiansvarige på Nya Ekonomikompetens för mer information.

- - -

Läs gärna om Nya Ekonomikompetens tjänster. Läs här 🠊

Föregående
Föregående

När tillitsbaserat ledarskap skapar kundnytta

Nästa
Nästa

Styrelsens årshjul - för effektiv struktur